Vtáčia chrípka | Krásy našej obce

RVPS Košice-okolie  po zistení a potvrdení choroby - vtáčej chrípky, ktorá môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zdravie zvierat a ľudí vzhľadom na:

vymedzuje:

Ochranné pásmo - minimálne 3 km: Katastrálne územie obcí Kostoľany nad Hornádom, Sokol'

Pásmo dohľadu - minimálne 10 km: Veľká Lodina, Košická Belá, Vyšný Klátov, Hýľov, Nižný Klatov, Bukovce, Baška, Hrašovík, Beniakovce, Vajkovce, Budimír, Král'ovce, Ploské, Nová Polhora,Trebejov, Kysak, Obišovce, Družstevná pri Hornáde

nariaďuje v pásme dohľadu obce:

  1. Vykonať a predložiť na RVPS Košice-okolie do 9. 1. 2017 súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iného vtáctva chovaného v zajatí v písomnej forme a zaslať elektronickou poštou na adresu zdraviezvierat.ks@svps.sk. Uviesť meno držiteľa zvierat, adresu. telefonický kontakt. druh a počet chovanej hydiny a vtáctva:

Všetci občania obce Kysak – chovatelia musia neodkladne nahlásiť druh a počet chovanej hydiny a vtáctva  na obecný úrad v Kysaku na t. č. 055/6991422, 0915 922 698, 0905 837 036!

  1. zabezpečenie biologickej bezpečnosti chovov hydiny, holubov a iného vtáctva chované ho v zajatí ( nariadiť ustajnenie hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí tak, aby sa zabránilo priamemu a nepriamemu kontaktu s inou hydinou a vtákmi chovanými v zajatí, kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, zabezpečiť osobnú hygienu ).
  2. zabezpečenie chovov hydiny, holubov a iného vtáctva chovaných v zajatí v uzavretých priestoroch.
  3. majiteľom a držiteľom hydiny, holubov a iného vtáctva, aby bezodkladne oznamovali na RVPS Košice-okolie (tel. 055/ 6222267 ) akékoľvek príznaky vtáčej chrípky u hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí podľa kritérii:
  • pokles príjmu krmiva a vody viac ako 20 I
  • pokles v produkcii vajce o viac ako 5  trvajúci dlhšie ako 2 dni,
  • týždenná miera úmrtnosti vyššia ako 3  I
  • akýkoľvek klinicky prejav alebo posmrtnú zmenu, ktorá svedčí pre vtáčiu chrípku
  1. používanie osobných ochranných pomôcok pri manipulácii s hydinou, holubami a iným vtáctvom.
  2. Nariadiť, aby sa hydina, holuby a iné vtáctvo nenapájali vodou zo zásobníkov povrchových vôd prístupných voľne žijúcemu vtáctvu.
  3. Pre ochranu chovov s vtáctvom u individuálnych chovateľov nariadiť používať účinné dezinfekčné prostriedky pri vstupoch a výstupoch z chovu.
  4. O prijatých opatreniach a o nákazovej situácii informovať občanov a chovateľov prostredníctvom miestneho rozhlasu alebo iným v mieste obvyklým spôsobom.

Zakazuje:

  1. predaj a premiestňovanie živej a zabitej hydiny, vajec a iného vtáctva z chovov,
  2. manipuláciu s použitou podstielkou a hnojom bez povolenia,
  3. konanie veľtrhov, trhov, prehliadok a iného zhromažďovania hydiny a iného vtáctva žijúceho v zajatí,
  4. vypúšťanie hydiny alebo iného vtáctva žijúceho v zajatí mimo chovných priestorov a na zazverenie lovnou zverou.